IMG_0469Žijeme v době dramatické a obtížně zvládnutelné publikační exploze. Nárůst informačních zdrojů a komunikačních toků proniká do všech oblastí společenského života natolik, že zásadně mění společenské vztahy a procesy. V této souvislosti se o dnešní době hovoří jako o době informační společnosti. Jsme svědky masivní produkce nekonečné zábavy, návodů a rad takřka z jakéhokoli odvětví lidské činnosti a ve vteřině se dozvíme o událostech odehrávajících se právě na opačné straně planety. Ruku v ruce s tím přichází nové příležitosti pro vzdělávání a uplatnění dosažené kvalifikace a tvůrčích schopností třeba při práci z domu na dálku. Stejně tak se otevírá prostor pro rozvoj nových způsobů podnikání, snižování zbytečné byrokracie nebo třeba zavádění adaptivního řízení dopravy. Jak už to tak ale bývá, každá mince má dvě strany.

V souvislosti s nebývale vysokým přílivem informací se k nám dostává stále více nepřesných a různě zkreslených zpráv nebo dokonce informace, které jsou zcela smyšlené za účelem manipulace společnosti. Člověk se často nedokáže v množství informací zorientovat a při nedostatku času odlišit informace pravdivé od nepravdivých. Navíc obvykle nepředpokládá, že by veřejná média mohla poskytovat falešné informace. Naopak čeká, že budou informovat o tématech, která nám připadají důležitá, že jsou zavázána říkat vždy pravdu, že budou chránit slabé a bezmocné před silnými a bezohlednými a tak dále. Pravdou ale je, že většina dnešních médií je komerčních, a nic z výše uvedeného dělat nemusí. Veškerou svou činnost tak podřizuje finančnímu zisku.
Prostě a jednoduše, je potřeba být si vědom toho, že ne vše, co si přečteme v novinách, na internetu, nebo co říkají v televizi, je pravda. Vyplatí se zachovat poněkud skeptický pohled a s odstupem se zamyslet nad základními charakteristikami předkládané zprávy.
V dnešní době je například trendem psát co možná nejchytlavější a nejprovokativnější titulky nebo titulky, které vyvolávají více otázek než odpovědí. Překvapivě mnoho lidí se spokojí právě s titulkem, aniž by si přečetli celý po něm následující text. Není potom divu, že zprávu šíří dál v podobě zkreslené senzace, která nemusí mít s faktickou informací téměř nic společného.

IMG_0470Pokud narazíte na zajímavý článek z média, které neznáte, stojí za to trochu prozkoumat, o jaký zdroj se jedná, čím se zabývá, kdo jsou jeho redaktoři a podobně. Možná zjistíte, že se jedná o web zaměřený na konspirační teorie a ověřování dalších informací o pravdivosti textu by bylo ztrátou času.
Důležitou informací by mělo být to, zda je zpráva vystavěna na dohledatelných zdrojích, a to, zda jsou tyto zdroje důvěryhodné. Webové stránky proložené řadou odkazů působí věrohodně, ale zkoušeli jste někdy na některý z nich kliknout? V případě, že byl odkaz platný, nelišil se smysl původního textu od jeho převyprávěné verze v článku? Setkat se můžete i se smyšleným připsáním autorství textu či zaštiťováním se nic neříkající autoritou v podobně například tvrzení „Američtí vědci zjistili…“.
Falešné zprávy tvářící se jako seriózní novinářská práce ve skutečnosti nejsou žádnou novinkou. Jiný rozměr jim však přináší rychlost, s jakou se v dnešní době šíří světem. Proto si vás dovoluji pozvat na odpolední kurz, který pro vás s kolegy v Lize vozíčkářů připravujeme, s názvem „Informační společnost aneb Kdo se v tom má vyznat?“. Kurz zaměřený na tvorbu médií, jejich sílu a možnost manipulace skrze ně proběhne v naší budově v Brně na Vinohradech v úterý 25. dubna, účast na něm je bezplatná a již nyní se můžete přihlásit na telefonním čísle 702 023 071 nebo e-mailu martin.rac@ligavozic.cz.

Těšíme se na vás!

[box type=”shadow” align=”alignleft” ]Mgr. Veronika Machová
psycholožka sociální rehabilitace Liga vozíčkářů
tel: + 420 601 382 935
e-mail: veronika.machova@ligavozic.cz [/box]