Prohlášení České asociace paraplegiků (CZEPA) k výrokům Miloše Zemana o inkluzi handicapovaných dětí | Vozíčkář

19.1.2015

Praha, 18. ledna 2015

S nedávným výrokem prezidenta České republiky Miloše Zemana o integraci handicapovaných dětí jako o „neštěstí pro obě skupiny“ nemůže CZEPA souhlasit. V rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí hlava státu ve středu 14. ledna, při své třídenní návštěvě Pardubického kraje, uvedla: „Vůbec se mi to nelíbí a jsem proti. Sloučeníhandicapovaných dětí s těmi nehandicapovanými je neštěstí pro obě skupiny. Děti jsou daleko šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity.“

Členové CZEPA se již 25 let zasazují v České republice o návrat do plnohodnotného života těch, které potkal na cestě pohodovým životem úraz či onemocnění s následným poškozením páteře a míchy. Asociace je často konfrontována s příběhy života, kdy se nálepky „handicapovaný” dostává úspěšným sportovcům, vlivným, moudrým i opatrným lidem. Z této praxe školy života víme, že zahrnutí handicapovaných také do společného vzdělávání je zelenou pro jejich pozdější uplatnění na pracovním trhu, o které CZEPA dlouhodobě usiluje.

„Velmi bychom přivítali, kdyby téma separace znevýhodněných ve školství, na pracovním trhu i ve společnosti bylo téma minulosti – snad té předsametové, kdy koncept vysokých zdí ústavů vymezoval život handicapovaných pro jistotu také fyzicky,“ řekla ředitelka asociace Alena Jančíková, kterou upoutal úraz na vozík právě v době, kdy běžně sedávala ve školní lavici střední školy.

Velkou pomocí všem, kteří kromě plnění úkolů ve školách, práci i společnosti statečně bojují také s výzvou handicapu, by bylo např. to, kdyby školní budovy, knihovny i další veřejně přístupné budovy byly bezbariérové a kdyby inkluzi nekomplikovaly překážky předsudků. Ty jsou na cestě k nikdy nekončícímu zápasu o inkluzi tím nejvíc brzdícím elementem.

Upřímně bychom panu prezidentovi přáli zažít chvíle, kdy přítomnost handicapovaných při společném učení, práci či zábavě, společně se zdravými, přináší unikátní vzdělávací momenty, které žádný teoretický edukační princip nedokáže nahradit.

CZEPA